top of page

Hoe mijn scriptie tot stand kwam

Bijgewerkt op: 10 okt. 2020

Zoals gezegd dient de student in het specialisatiejaar van de opleiding VoetreflexPlus™ een scriptie te schrijven. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat dat gegeven als een zwaard van Damocles al vanaf het begin van de opleiding boven mijn hoofd hing. Op de kunstacademie had ik al een poging gedaan een betoog te schrijven wat jammerlijk mislukte. Ik had er niks van gebakken en verwierf een mager zesje. Mijn excuus voor dat magere zesje was het gebrek aan begeleiding.

Ik moest eraan geloven en besloot het niet op het laatste moment aan te laten komen. Uitstellen is een soort zelfkastijding waar je alleen jezelf mee te kort doet. Bijt maar gewoon door de zure appel heen, het moet tenslotte toch. Het onderwerp wat ik koos lag niet ver bij me vandaan. Wat kan VoetreflexPlus™ therapie betekenen voor volwassenen met ASS (autisme in de volksmond). Als partner van een volwassen man met een vorm van ASS was de keus snel gemaakt en vol goede moed ging ik aan de slag, vastberaden om het beter te doen dan de vorige keer. Ik wist het nog even voor me uit te schuiven maar uiteindelijk werd een begin gemaakt. Gelukkig had ik een houvast aan de lesmap waarin stond wat er precies verwacht werd, wel zo fijn. Eerst het theoretisch onderzoek. Dit gedeelte werd opgedeeld in de Westerse visie, de natuurgeneeskundige visie, de metafysische visie en de Chinese visie.


De indeling

· Voor de Westerse visie bekeek ik de erfelijkheidskwestie rondom ASS, het verschil tussen mannen en vrouwen, de kenmerken van ASS, diagnose, behandeling, medicatie, verschafte ik de lezer aanvullende informatie, feiten en fabels over ASS en schreef ik nog een stukje over vaccinatie en ASS, een onderwerp wat nu zeer actueel is.

· In de natuurgeneeskunde staat de vraag centraal wat gezond is voor het lichaam en wat niet. Het gaat hier niet alleen om planten en kruiden maar om een preventieve geneeskunde die huisarts en medicatie het liefst mijdt maar het kan ook heel goed werken als aanvulling op de reguliere geneeskunde. Natuurgeneeskunde gaat uit van het zelfgenezend vermogen van het lichaam en vindt het belangrijk om naar de mens in zijn geheel te kijken. Lichaam en geest zijn een. Holisme noemen we dat. Waar ik me op richtte in dit geval was vitamine B6, Eiwitten, Magnesium, voedselallergieën, mindfulness, communicatietraining, ademhaling en beweging en de Alexander techniek.

· Metafysica is een tak van de filosofie die bestaat uit zijnsleer en natuurfilosofie. In Jip en Janneke taal leg ik het uit als zijnde de symbolische betekenis achter klachten of aandoeningen. Zo ook heeft ASS een metafysische betekenis en opvallend genoeg kan een symbolische betekenis veel inzicht geven wat vervolgens rust brengt, dit was bij een aantal cliënten duidelijk het geval.

· In het hoofdstuk De Chinese filosofie zette ik mijn behandelplan uiteen met bijbehorende motivatie. Een behandelplan bestaat uit een vier- of vijftal massage met steeds hetzelfde meridiaan koppel (Chinees) maar met een andere reflexzonemassage (Westers). Naargelang de reactie van de cliënt kan het behandelplan aangepast worden, de eerste opzet is het uitgangspunt. Vanuit de opleiding moet de student werken volgens een protocol, dit om de continuïteit te waarborgen wat begrijpelijk is. In de praktijk werkt het vaak wat anders en zo ook bij mijn behandelplan. Uit het oogpunt van de cliënt en de algemeenheid van het behandelplan paste ik het geheel aan en motiveerde mijn keuze. Onder de Chinese Visie valt ook de vijfelementenleer. In de vijf elementen liggen bepaalde emoties en karakteristieken vastgelegd. Naar gelang de klacht kan aan de vijfelementenleer inzichten ontleent worden die meegenomen kunnen worden in het behandelplan.


Via diverse social media en mond op mond reclame vond ik mijn vijf cliënten. Deze fantastische mensen waren bereid me te helpen. Ik ben ontzettend dankbaar voor hun openheid en de kans die ik kreeg mijn bijdrage te leveren. Tot mijn grote vreugde kon ik mijn scriptie met een positieve conclusie afsluiten. Ik heb geprobeerd een persoonlijke noot toe te voegen aan de scriptie. Dit is me o.a. gelukt door elementen toe te voegen uit een interview dat ik heb afgenomen bij een van de cliënten. Ik kreeg permissie om quotes te gebruiken en heb deze verwerkt in de uiteenzetting.


Vragen staat vrij


Ik kan me voorstellen dat dit een hele mond vol is voor de lezer die niet bekend is met VoetreflexPlus™ therapie. Op mijn website staat mijn volledige scriptie en is vrij in te kijken. Vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van het lezen zijn van harte welkom. Ik ben meer dan bereid het een en ander toe te lichten.


43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page