top of page

Komt een cliënt bij de VoetreflexPlus™ therapeut: III

Bijgewerkt op: 10 okt. 2020

Orkest in mijn hoofd

Midden in de nacht wordt mijn cliënt, laten we haar E. noemen, wakker door een keiharde pieptoon. Het duurt niet lang voor ze beseft dat deze toon geen omgevingsgeluid is maar in haar hoofd zit en ze raakt in paniek. Dit is het begin van vijf weken lang angst en zelfs een vakantie wordt geannuleerd. Langzaam sluipt sociaal isolement haar leven binnen en als onze afspraak voor de zes wekelijkse ontspanningsmassage nadert krijg ik een benauwd appbericht. 'Ik heb een orkest in mijn hoofd!'

Mijn cliënt legt haar probleem uit en wil niet liggend gemasseerd worden omdat de pieptoon dan, in haar beleving, verergerd. Uit haar bericht maak ik op dat het ernst is en de radertjes beginnen te draaien. Ondergetekende heeft zelf namelijk ook een vorm van tinnitus en dus vraag ik me af of ik, als Voetreflexplus™ therapeut, iets kan betekenen voor mijn cliënt en daarmee hoop en steun creëer voor lotgenoten.


Gewoon niet op letten

Bijna overal is er een pilletje voor maar voor tinnitus is er nog altijd geen oplossing. Niet altijd ligt een gehoorbeschadiging aan de oorsprong van deze klacht en wijst nader onderzoek vaak uit dat er fysiek niets met het oor aan de hand is. Tijdens het intakegesprek vertelt E. vol ongeloof en frustratie dat de huisarts onbewogen haar verhaal aangehoorde en vervolgens haar schouders ophaalde om de cliënt vervolgens mede te delen dat ze er maar gewoon niet op moest letten om daarna het geheel af te ronden met de mededeling dat ze er maar mee moest leren leven. Voor mij als therapeut was dit verhaal herkenbaar, ik heb in precies zo’n zelfde situatie gezeten en voelde frustratie opborrelen. Ter verdediging van de huisarts in kwestie kan ik zeggen dat ik de reactie begrijp maar voor iemand die in blinde paniek tegenover je zit is deze reactie allerminst motiverend. Om maar niet te spreken van het feit dat deze huisarts weigert om naar alternatieve methoden te kijken en de cliënt daarop te wijzen. De reactie van de huisarts bracht feitelijk nog meer wanhoop teweeg bij E. Ze voelde zich niet serieus genomen en niet gehoord. Ze kreeg niet de erkenning waar ze opgehoopt had. Dankbaar aanvaardde ze mijn voorstel om een persoonlijk behandelplan op te stellen en samen deze klacht te lijf te gaan.


De cliënt voelt zich gehoord

Om de anonimiteit van mijn cliënt te waarborgen kan ik niet in details treden echter, was me na het intakegesprek duidelijk wat aan de basis ligt van haar klacht. Vanuit de gecombineerde Chinese en Westerse zienswijze combineer ik de klacht met de bijbehorende meridianen en organen in het lichaam en ik ga na welke emoties meespelen. Toen ik mijn bevindingen met E. besprak kreeg ik wederom de bevestiging dat luisteren en onverdeelde aandacht verlichting brengen. We zijn dan weliswaar nog niet met het behandelplan van start gegaan maar de cliënt voelt zich gehoord en serieus genomen. Als de cliënt zich herkent in de zienswijze die ik op de klacht loslaat kan de cliënt tot inzichten komen waardoor rust zijn intrede doet.

Na de eerste behandeling toog E. vol goede moed naar huis. Hoop voor de toekomst en een tasje met aanvullende adviezen. Ik was dankbaar, wat een verschil met het eerste gesprek! Ik hoop op zo’n moment werkelijk dat ik het verschil kan maken. Ondanks dat er een gedeelte van de verantwoordelijkheid bij de cliënt zelf ligt, ik hoop dat ik kan motiveren en iets in gang kan zetten.


We boeken vooruitgang

Tot mijn grote vreugde stuurde E. me de volgende dag het bericht dat ze goed geslapen had en zich na de behandeling rustig voelde. Ook ging ze rustig de avond in zonder het paniekerige gevoel van de afgelopen tijd. Na de tweede behandeling kon E. nog beter in slaap komen en veranderde de harde pieptoon in een ruis met een zachtere pieptoon en later in het geluid van een tandartsboor op afstand, zoals E. bloemrijk omschrijft. In korte tijd hebben we vooruitgang geboekt al fluctueert het geluid nog, iets was ik herken bij mezelf. Als ik moe, geïrriteerd ben of meer dan normale stress ervaar verergert de klacht. Het helpt E. ook om vlak voor het slapen gaan meditatieve muziek op te zetten, heel zachtjes, zodat ze zich daarop kan concentreren. Probeer rustig te blijven, oefening baart kunst zullen we maar zeggen. We zijn er nog niet, we gaan door maar nu al blij en dankbaar voor dit resultaat. Wordt vervolgd…406 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page