top of page

Komt een cliënt bij de VoetreflexPlus™ therapeut IV

Orkest in mijn hoofd, deel II

We zijn nu zo’n vier maanden verder en de behandeling van E. gaat onverminderd door. Trouw is ze iedere week present en werken we samen aan het geluid in haar hoofd, tinnitus oftewel oorsuizen zoals we dat in de volksmond noemen. Ik herinner me nog goed haar staat van zijn toen ze begin maart bij me kwam. Boosheid, wanhoop en angst, wat een onafgebroken geluid in je hoofd wel niet met je kan doen. Ik wist niet of ik haar kon helpen maar samen gingen we er tegenaan. Waar staan we nu, na zo’n drie maanden?

Ik voel me serieus genomen

Onze gesprekken worden korter en zijn inmiddels vaker positief dan negatief. Het oorverdovende geluid waar E. bij me kwam is gezakt van een 12 naar een 4. Dat mag met recht een vooruitgang genoemd worden. Het geluid is niet geheel verdwenen maar wat misschien nog wel belangrijker is, E. laat haar dagelijkse bezigheden er niet meer door bepalen. De piep verdwijnt vaker naar de achtergrond en voert niet meer de boventoon. Wat heeft precies voor deze veranderingen gezorgd? Uiteraard hebben de therapeutische ondersteuning en massages geholpen. Dit geeft E. zonder enige twijfel aan. Onze gesprekken helpen om inzicht te krijgen en omdat ik ervaringsdeskundige ben kan ik me goed verplaatsen in de persoon met deze klacht waardoor E. zich begrepen en serieus genomen voelt.

Langetermijneffect

Mijn aandeel als VoetreflexPlus™ therapeut ga ik uiteraard niet bagatelliseren maar complimenten voor E. hoe zij haar klacht aan heeft gepakt door kritisch naar zichzelf te kijken en te onderzoeken wat ze wilde veranderen. Door deze klacht heeft ze ingezien dat een aantal gedragingen op de schop moesten. Dit is zeker niet eenvoudig, het is een proces waar je doorheen moet. Accepteren dat een aantal zaken anders moet heeft impact. Uiteindelijk heeft deze zienswijze op de lange termijn ongekend veel effect. E. herkent nu stressoren die ervoor kunnen zorgen dat de klacht verergert en probeert deze situaties dan ook zoveel mogelijk te vermijden.

Cruciale gedragingen aanpakken

Wellicht klinkt bovenstaande wat vaag maar het is niet een kwestie van één ding in je leven veranderen maar een aantal cruciale gedragingen aanpakken en uit je leven bannen of er gewoonweg anders mee omgaan. Het woord ‘gewoonweg’, daar zit ‘m de kneep. We hebben het hier over iets complex als ‘nee’ durven zeggen, situaties anders benaderen, dus bijvoorbeeld minder reageren vanuit je gevoel. Of niet altijd controle willen houden, altijd meteen je zin willen hebben en accepteren oftewel loslaten. Dit zijn geen zaken die je in een week op de rit hebt. Dit vergt inzet en is niet altijd leuk of makkelijk. E. is met een kleine stap begonnen en heeft uiteindelijk grote sprongen gemaakt met hard werken en tomeloze inzet.

Klankbord

Met een kritische blik op je eigen handel en wandel kom je een heel eind en natuurlijk is steun daarbij onontbeerlijk. Er zijn personen die volledig functioneren op zelfmotivatie wat bewonderenswaardig is. Helaas is deze eigenschap niet voor iedereen weggelegd en gelukkig heeft E. een goed klankbord, zowel thuis als aan ondergetekende.

Een realistische insteek

Het behandeltraject van E. gaat inmiddels de vierde maand in. Op een paar uitzonderingen na is ze er iedere week. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen maar we zijn er nog niet. Ik streef er uiteraard naar om het geluid uit E. haar hoofd te bannen, de tijd zal het leren. We hebben hier beide een realistische kijk op. Het eindpunt van de reis is nog niet in zicht.246 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page